GYIK

Válaszok a kérdéseire.

– Szilikon implantátumok: mell, farizom, here, vádli, mellkas
– Arcimplantátumok
– Bőr expanderek
– Lipofilling eszközök

Az implantátumokat rugalmas műanyag tok veszi körül, amely meghatározza a protézis formáját, és szigetelőként funkcionál a test és az implantátum között. Ez a burok forgalmazható üresen – ez esetben a sebész műtét közben tölti meg sóoldattal (kizárólag mellimplantátumok vagy szövet expanderek esetében!) – vagy előre, tömör szilikonnal feltöltött változatban is.

A szilikon a szilíciumból származik, ami sok más egyéb mellet a homokban található. A szilícium oxigén, szén és hidrogén együttes hatására változik szilikonná. Ennek köszönhetően a szilikont gél, olaj vagy gumi formájában is megtalálhatjuk, mert a hozzáadott kémiai anyagok kombinációjától függően változik az állaga. A szilikon egy semleges anyag, amelyet 1946 óta használnak orvosi célokra. 1963 óta használják a szemlencse pótlására használatos intraokuláris lencsék, pacemakerek vagy szívritmusszabályozók és természetesen mellimplantátumok gyártásához is. A testtel nem lép jelentős reakcióba és mechanikai tulajdonságai miatt jól ellenáll a különböző hatásoknak.

Minden beteg igényeinek kielégítésére a Sebbin széles formájú, textúrájú és gél kohézióval rendelkező szilikon implantátumokat kínál. A sebész segítségére lesz Önnek a megfelelő implantátum kiválasztásában. Pontos mérésekkel és fényképek segítségével, az online virtuális eszköznek köszönhetően képes lesz a végső eredményt szimulálni Önnek. A sebész azt is javasolhatja, hogy próbáljon a melltartójába egy Sebbin implantátumot, hogy lássa a különbséget és érezze az implantátum súlyát.

Amennyiben az implantátum a beültetés során az emlőmirigy alá kerül, akkor a műtét után kismértékű fájdalom és pár napig feszítő érzés tapasztalható a mellben. Ha az implantátumot a mellizom mögé helyezik, akkor ez a műtétet követően nagyobb mértékű fájdalmat okozhat, így a pácienseknek szüksége lehet fájdalomcsillapító szedésére. A fájdalom mértéke - többek között - függ a bőr rugalmasságától és a választott implantátum méretétől is.

A Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság tagja végezheti csak el a műtétet. A plasztikai sebész olyan szakember, aki jártas a plasztikai helyreállító és kozmetikai műtéti eljárásokban is. Bátran keressen fel több sebészt is, hisz a bizalom orvos és páciens között elengedhetetlen.

Ez számos tényezőtől függhet:
- A használt eszköz típusától
- Az operáció helyszínétől: klinika vagy kórház
- A kórházban töltött napok számától
- A sebész és az altatóorvos díjától
Emlőeltávolítás utáni helyreállító műtét esetén illetve az orvos által indokolt esetben az operáció teljes díját az egészségbiztosítás fedezi.
Kizárólag kozmetikai műtét esetén a teljes összeget a páciensnek kell megfizetni.

Az implantátum – még ha tökéletesen illeszkedik is – gyakran kitapintható, összességében felismerhető; esetenként a szélei is érezhetőek. Az, hogy milyen mértékben tapintható, nagyban függ a beültetés helyétől, magától mellimplantátumtól, illetve az emlőmirigyek és szövetek vastagságától. Általában kevésbé érzékelhető, ha az izom mögé ültetik be. Emlőeltávolítás utáni helyreállító műtét esetén helyzetétől függetlenül, az emlőmirigyek hiánya miatt az implantátum mindig kitapintható.

A sebésznek és az aneszteziológusnak pontosan ismernie kell a kórtörténetét a műtét zökkenőmentes lebonyolítása érdekben. A sebész javaslatot fog tenni a bemetszés helyzetére, az imlpantátum elhelyezésére (mirigy alatt vagy izom alatt) az Ön testfelépítéséhez mérten. A beavatkozás előtt alá kell írnia egy beleegyező nyilatkozatot.

Esztétikai műtétek során az implantátumot a mirigy alá helyezzük (retroglanduláris helyzet) vagy a pectoralis fő izom alá (retropectatáris helyzet). A bemetszést vagy a hónalj alatt, vagy a mell alatt lévő hajtásban végezzük. A hegek el vannak rejtve az areola (mellbimbó körüli kör) kerületén. A mellnagyobbító eljárás általában rövid műtét. A műtőben, általános érzéstelenítés mellett hajtják végre. Az emlő rekonstrukciója során az implantátumot behelyezik a mastectomia elvégzésekor elvégzett metszés (seb) segítségével. A műtét hosszabb ideig tarthat.

A műtét után 1-2 órát a megfigyelő szobába fog tölteni, ahol a beavatkozás után felébresztik ésgondoskodnak a fájdalomcsillapításról. AZ estek többségében a páciens reggel érkezik és másnap már el is hagyhatja a klinikát. A beavatkozást követő 5-10 napon belül kontrollvizsgálat szükséges.

A mellimplantátum beültetése után - függetlenül annak típusától - kifejezetten ajánlott megelőzési célból részt venni az éves kontroll vizsgálatokon. A páciensnek mindig tájékoztatni kell a radiológust vagy a vizsgálatot végző orvost az implantátum meglétéről és a vizsgálat esetén a felelős kezelőorvosnak ennek megfelelően kell eljárnia. Mint minden hölgy számára, ebben az esetben is fontos, a mell rendszeres önvizsgálata, különösen a havi ciklus után. Kérjük minden esetben, tájékoztassa nőgyószászát az implantátum meglétéről. Helyreállító mellműtét után az általános szűrővizsgálatokon felül rendszeresen konzultáljon sebészorvosával is. A beültetést követően kap egy betegkártyát a sebészétől, amely tartalmazza az implantátum adatai.

A beavatkozást követően növekvő időközökkel, a páciens élete végéig tartó rendszeres kontroll vizsgálat javasolt.

Ha az onkológiai eredmények lehetővé teszik, akkor a daganatmentesítés az mell helyreállítása egy műtét keretin belül elvégezhető. Másik eset a késleltett rekonstrukció, melyet a mastectomia után, több beavatkozással végeznek el.

Sebbin biztos élettartam-garanciaprogramot kínál, amely a szilikongéllel előretöltött mellimplantátumok teljes skálájára kiterjed. További információkért forduljon orvosához.

Általánosságban elmondható, hogy nem ellenjavallt a szoptatás, függetlenül az implantátum típusától. A szoptatás során gyakran előforduló tályog indokolttá teheti az implantátum eltávolítását. Mindazonáltal ez idáig egyetlen tudományos tanulmány sem bizonyította, hogy szilikon implantátumok negatív hatással lennének a szoptatásra. Jelenleg nem ismeretes olyan olyan módszer, ami ki tudná mutatni a szilikon előfordulását az anyatejben. Egy, a Semple által végzett kutatás során kiderült, hogy az implantátummal rendelkező hölgyek anyatejében található szilícium – ami a természetben is megtalálható, és ami szilikon alapanyaga – mennyisége nem több, mint azoknál a hölgyeknél, akik nem rendelkeznek implantátummal.

Egy implantátum sosem végleges, csakúgy, mint bármilyen más természetes anyag, ez is elöregedik, elhasználódik. Élettartamát előre nem lehet biztosan meghatározni, nagyban függ a páciens életmódjától és a test implantátumra adott reakciójától. Az implantátum elöregedésének, helyi komplikációknak és/vagy más személyes tényezőknek köszönhetően számítani lehet lehet további műtétekre. Pácienseink gondtalanul élvezhetik az implantátumok nyújtotta előnyöket, hacsak az ultrahang, az MRI vagy más vizsgálat módszer nem mutatja ki az implantátum elhasználódását. A sebész felelőssége annak megállapítása, hogy az implantátumot ki kell-e cserélni.

Ha bármilyen szokatlan, kellemetlen, fájdalmas tüneteket tapasztal, vagy kérdése van az implantátummal kapcsolatban, forduljon orvosához.

Az implantátum körül tok-képződés a test természetes reakciója az idegen anyagra. Az immunrendszer normális reakciója a beültett eszköz izolációja egy tok létrehozásával. A tok kialakulása a műtétet követő 1 hónapban alakul ki. Az implantátum körüli rostos szövet összehúzódhat, és néha a tok megkeményedését eredményezheti, ami viszont az emlő megszilárdulásához és deformitásához vezet. Ezt nevezzük „kapszula-kontraktúrának”. Ez előfordulhat az egyik oldalon (egy mell) vagy mindkét oldalon (mindkét melle). A legtöbb esetben a kapszula kontraktúrája enyhe.

A kapszula kontraktúrát Dr. Baker négy osztályba sorolta.
- Az I. fokozat idegen test körül kialakult természetes kapszulának felel meg, negatív hatás nélkül
- A II. fokozat: implantátum szilárdabb és érzékelhetőbb. Egyes betegek elfogadják ezt az eredményt, mivel inkább a mell keménységét részesítik előnyben.
- A III. fokozat: esztétikai hatással lehet, mivel a kapszula a bőrön keresztül látható és az implantátumok elkezdenek deformálni. A legtöbb esetben szükség lehet újbóli beavatkozásra.
- A IV. Fokozat fájdalmat okoz. A kontraktúra szorossága és deformációja erősebb.